Comments are off for this post

Ευκαιρία για το Καρπενήσι ο αθλητικός τουρισμός.

«Ευκαιρία για το Καρπενήσι ο αθλητικός τουρισμός. «

Ο πρωταθλητής Γρηγόρης Σκουλαρίκης εξηγεί το όραμά του για τη διοργάνωση αγώνα διάθλου στο Καρπενήσι

«Δρομέας από ένστικτο, ποδηλάτης από πείσμα, κολυμβητής από ανάγκη, τριαθλητής από βίτσιο και κυρίως διαθλητής κατά συνείδηση». Σε αυτό το μότο συνοψίζεται εν πολλοίς η -αθλητική- φιλοσοφία του Γρηγόρη Σκουλαρίκη, του κορυφαίου Έλληνα αθλητή στο αγώνισμα του Διάθλου (τρέξιμο – ποδήλατο), με συμμετοχές στα μεγαλύτερα παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα του αγωνίσματος.

 

 

Ο Γρηγόρης είναι απόφοιτος του ΕΜΠ (σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ) και επαγγελματικά, παράλληλα με τον αθλητισμό, διευθύνει μερικές από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες για το τρέξιμο, τη διατροφή κ.α (runningnews.gr, fitnesspulse.gr, nutrinews.gr)

 

Ο 34χρονος αθλητής τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στο Καρπενήσι και προετοιμάζεται εντατικά ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου στο Zofingen της Ελβετίας. Ο Γρηγόρης μίλησε στα «Ευρυτανικά Νέα» για το αγαπημένο του Καρπενήσι και εξέθεσε το όραμά του να διοργανωθεί εδώ, το καλοκαίρι του 2016, για πρώτη φορά, ένας αγώνας διάθλου, με την προοπτική η διοργάνωση να λάβει και διεθνείς προεκτάσεις μελλοντικά.

Εξάλλου, είναι γεγονός πως τα τελευταία (αρκετά) χρόνια, η Ευρυτανία και το Καρπενήσι αποτελούν τον βασικό προορισμό δεκάδων αθλητών στίβου, που επιλέγουν τον τόπο για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους. Παλαιότερα, η Αθανασία Τσουμελέκα και σήμερα αθλητές όπως ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, η Ντενίζ Δημάκη, η Τίνα Κεφαλά κ.α, περνούν κάθε χρόνο αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες στην ευρυτανική πρωτεύουσα, που προσφέρει κατά γενική ομολογία τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες.

Για 4η χρονιά στο Καρπενήσι

«Έχω δεθεί πλέον με το Καρπενήσι ως τόπο προπονητικής προετοιμασίας», δηλώνει ο Γ. Σκουλαρίκης, που βρίσκεται εδώ 4η χρονιά για προετοιμασία ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος και κάποιους άλλους αγώνες μέσα στη χρονιά. «Μορφολογικά και κλιματολογικά είναι ένα μέρος που ταιριάζει απόλυτα στο είδος του αθλήματος που κάνω και τις απαιτήσεις του, οπότε έχω αγαπήσει το μέρος, αθλητικά και όχι μόνο -καθώς είναι ένας πολύ όμορφος τόπος και μια ωραία πόλη να ζεις», εξηγεί.

 

Στο Zofingen ο Γρηγόρης θα αγωνιστεί για πέμπτη χρονιά, σε έναν αγώνα ιδιαίτερα σκληρό και απαιτητικό (10χλμ τρέξιμο – 150χλμ ποδηλασία – 30χλμ τρέξιμο), μια πραγματική πρόκληση για κάθε αθλητή. Γι’ αυτόν τον λόγο, αναλόγως απαιτητικό είναι και το καθημερινό πρόγραμμα των
προπονήσεων του: «Το πρόγραμμα ποικίλει από ημέρα σε ημέρα. Μια τυπική εβδομάδα μπορεί να περιλαμβάνει από μερικές πολύ εύκολες ημέρες (2 ώρες ποδήλατο & 1 ώρα τρέξιμο) μέχρι κάποιες πολύ πιο δύσκολες, που θα περιλαμβάνουν γύρω στα 25χλμ τρέξιμο και 120χλμ ποδήλατο, κάποιες φορές ακόμα και συνεχόμενα, σαν εξομοίωση αγώνα», αναφέρει.

Κομβικό σημείο προπόνησης για τον 34χρονο πρωταθλητή είναι το Αθλητικό Κέντρο, «…καθώς εκτός από το ταρτάν περιλαμβάνει και αρκετούς περιβάλλοντες χώρους όπου μπορούμε να τρέξουμε». Στην ποδηλασία, αντίστοιχα, «όλες οι διαδρομές στα πέριξ του Καρπενησίου είναι ωραίες και όμορφες, όπου βέβαια και ο δρόμος είναι σε καλή ποιότητα, γιατί δυστυχώς λόγω των κλιματικών συνθηκών ταλαιπωρούνται πολύ οι δρόμοι τον χειμώνα, η φύση έχει αποτυπωθεί πάνω στην άσφαλτο», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Το όραμα για αγώνα στο Καρπενήσι

«Έχω πάρει μέρος σε αγώνες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Καρπενήσι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις πόλεις που διοργανώνουν τέτοιους αγώνες», τονίζει ο Γρηγόρης και εξηγεί τη φιλοδοξία του: «μπορούμε να διοργανώσουμε και εδώ (σ.σ στο Καρπενήσι) κάτι ανάλογο, το οποίο με τον καιρό και με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας θα πάρει μέχρι και διεθνείς προεκτάσεις. Να διοργανώσουμε, για παράδειγμα, έναν σύνθετο αγώνα που να περιλαμβάνει τρέξιμο και ποδηλασία ή και πιο απλά πράγματα. Πιστεύω όμως ότι ένας σύνθετος αγώνας τέτοιας μορφής θα δέσει την ίδια την πόλη, θα αναγκάσει τους κατοίκους να συμμετάσχουν και ως φίλαθλοι αλλά και πιο ενεργά, ως εθελοντές, ή ακόμα και να πάρουν μέρος στον αγώνα».

«Αυτό που οραματίζομαι», εξηγεί, «…είναι ο αγώνας να ξεκινάει και να τερματίζει μέσα στην πόλη και να έχει περάσματα (τόσο στο τρέξιμο όσο και στην ποδηλασία) μέσα από τους δρόμους του Καρπενησίου (…). Αντίστοιχος αγώνας δεν υπάρχει σε άλλη ελληνική πόλη, γι’ αυτό θα επιμείνω πως είναι μια ευκαιρία για το Καρπενήσι να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο, να ‘ακούγεται’ και για αυτό, πέρα από το θέμα του χειμερινού τουρισμού, ένα event μοναδικό στην Ελλάδα, που μπορεί αργότερα να λάβει και διεθνείς προεκτάσεις».

Θετικός ο δήμος

Ο Σκουλαρίκης ανέλυσε, αρχικά, το σχέδιο του για έναν αγώνα διάθλου στο Καρπενήσι στον δήμαρχο κ. Νίκο Σουλιώτη, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Το πρώτο πράγμα που κάναμε είναι να έρθουμε σε επαφή με τον δήμαρχο Καρπενησίου, τον οποίο συνάντησα μαζί με τον Χρήστο Βαξεβάνη, που είναι και τεχνικός δ/ντης της Ομοσπονδίας Τριάθλου», λέει.

«Ο κ. Σουλιώτης ήταν θετικός, μας είπε ‘προχωρήστε’», σημειώνει. Εξάλλου, «γνωρίζοντας το καλεντάρι των αγώνων και βάσει των όσων είπαμε με τον δήμαρχο, ο αγώνας θα μπορούσε να γίνει στα τέλη Ιουνίου του 2016, προς τα εκεί προσανατολιζόμαστε», προσθέτει.

 

«Το πιο σημαντικό», υπογραμμίζει, «είναι το πώς θα ανταποκριθεί η τοπική κοινωνία, το να βρεις ανθρώπους που θα δουλέψουν για τον αγώνα, να βρεις εθελοντές (σ.σ θα χρειαστούν τουλάχιστον 100 άτομα όπως λέει) ή ακόμα και τοπικούς χορηγούς, πχ τουριστικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να έχουν μια προβολή όλον τον χρόνο από κάτι που θα γίνει μόνο μια ημέρα. Το βασικό που χρειάζεσαι όταν θες να κάνεις κάτι τέτοιο (σ.σ. διοργάνωση ενός αγώνα) είναι ένας τόπος να σε καλοδεχτεί».

Τον επόμενο καιρό θα υπάρχουν νεότερα για το ενδεχόμενο (ή μη) διοργάνωσης ενός τέτοιου αγώνα στο Καρπενήσι, καθώς τα χρονικά περιθώρια για να στηθεί και να προβληθεί αποτελεσματικά ένα αθλητικό γεγονός τέτοιου χαρακτήρα είναι πιεστικά.

 

Πηγη: Ευρυτανικά ΝΕΑ

Comments are closed.

Close
loading...